dimecres, 22 de febrer del 2012

- Estudiant? - No, enemic.


L'actualitat d'aquesta setmana ve marcada per les protestes i opinions sobre les càrregues policials que s'efectuaren contra els estudiants de l'IES Lluís Vives de València la setmana passada. Concentracions, comunicats, declaracions, tweets... l'assumpte ha duit cua i està tenint molt de ressò als mitjans, però encara no s'ha dit l'última paraula. Una setmana després que començàs, però, ja és hora de fer-ne una primera valoració.

Ens remuntam a dijous de la setmana passada, 16 de febrer. Institut d'Estudis Secundaris Lluís Vives, València, migdia. Els estudiants de l'IES s'estan manifestant a les portes del centre. Motiu? La crisi econòmica, sumada a la pèssima gestió de Camps i companyia durant les darreres legislatures, han empès a la Generalitat Valenciana a pegar tisorada als pressuposts d'educació. Els doblers no arriben i l'institut s'ha vist obligat fins i tot a aturar la calefacció; els estudiants n'estan farts. Els joves tallen el carrer i la policia carrega contra ells amb contundència. No és la primera vegada que succeeixen incidents d'aquest tipus als carrers valencians aquesta setmana, però avui la resposta policial és especialment dura. Sis estudiants són detinguts, un d'ells menors, alguns d'ells acaben sent hospitalitzats per les ferides provocades durant les càrregues. La notícia corr a gran velocitat per la xarxa. A Twitter els comentaris no es fan esperar. Veus conegudes, com la de Xavi Sarrià, denuncien la resposta desmesurada dels agents antidisturbis.

Divendres, 17 de febrer. Vint-i-quatre hores després dels fets de València, el rebuig a l'actuació policial és unànime. Molts col·lectius envien mostres de suport als estudiants del Lluís Vives. És el cas de l'assemblea SEPC Mallorca, que redacta un comunicat d'urgència per recolzar les joves valencians. Curiosament, mentre els militants del SEPC es fotografien juntament amb cartells on poden llegir-se missatges de suport i una estelada, la policia intervé per identificar-los i els reté durant més de vint minuts.

Així, durant la setmana s'han succeït les manifestacions a nivell nacional. Els polítics també hi han dit la seva. Gallardón defensa l'actuació policial, Rajoy matisa que no pot criminalitzar-se a les Forces de l'Ordre només perquè s'hagi comés “algun excés” i el comissari valencià responsable de les darreres càrregues, Antonio Moreno Piquer, directament es refereix als estudiants com el enemigo en una roda de premsa. Per acabar, a Palma el passat dimarts 21 prop de 400 persones es manifestaren a Plaça Espanya, tallant les Avingudes per espai d'uns minuts. IB3 m'entrevistà hi vaig aparèixer al telenotícies vespre. Malauradament, ja han retirat el resum al qual apareixien les meves declaracions i per veure'm ara s'ha de cercar la notícia dins la redifusió del telenotícies de dimarts.

Haurem d'estar pendents dels pròxims esdeveniments. S'acosten dies de mobilitzacions i les tensions creixents podrien desembocar en una dura resposta policial. Esperem que no sigui així. Però una vegada més, l'enèsima, queda en dubte si la policia nacional està al servei dels ciutadans o dels polítics. Alguns pareix que tenen ben clar que el poble és l'enemic. Mentrestant, seguim sent l'enemic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada